Cikli menstrual, kur mund të ngelni shtatzënë

Kohëzgjatja tipike e një cikli menstrual është 28 deri 32 ditë. Disa femra e kanë më të gjatë ose më të shkurtër ciklin, kështu që koha e saktë e ovulacionit mund të ndryshojë.

Këtu do t’ju pasqyrojmë një cikël tipik 28-ditor.

Dita 1

Cikli juaj fillon në ditën e parë të rrjedhjes së gjakut.

Dita 2– 14

Gjendrat në vezore bëhen aktive dhe gypet e mitrës fillojnë të hollohen.

Dita 14

Ovulacioni ndodh në mes të ciklit, por mund të ndryshojë midis ditës 11 dhe 21 të ciklit. Rritja e nivelit të estrogjenit do të shkaktojë rritje të LH, e cila shkakton gjendër ovulate dhe lirimin e një veze. Është e rëndësishme të masni temperaturën e trupit, në këtë mënyrë do e dini vetë se kur jeni ovulate.

Ditët 15- 22

Pas lirimit të një veze, gjendra prodhon progresteron, i cili trashet dhe i afrohet mitrës për transplantim.

Ditët 23-24

Në këto ditë mund të bëhet dhe implantimi i një veze pjellore. Në këtë pikë, hormone e prodhuara nga shtatzënia mund të zbulohen me anë të një testi shtatëzanie.

Ditët 25-28

Nëse shtatzënia nuk ndodh, nivelet e hormoneve fillojnë të bien dhe trupi rifillon funksionimin për ardhjen e ciklit tjetër. /pergatit.com