Gra, kjo është shenja e parë e kancerit në gji

Muaji tetor është muaji i kancerit të gjirit. Ky muaj është emëruar si i tillë me qëllim të vetëdijesimit të grave për kancerin e gjirit, që ato ta vërejnë atë në fazë sa më të hershme.

Për këtë arsye ne ju kemi sjellë disa shenja që sinjalizojnë kancerin e gjirit. Një grua duhet të shkojë menjëherë tek mjeku, nëse vë re shenja jo normale si:

– Zmadhim apo forcim të gjirit, që nuk është normale për të. Zakonisht, shumë gra para periodave kanë gjoks të fortë dhe të dhimbshëm, por kjo është një gjë normale.

– Gjëndra apo kokrra në gji ose nën sqetull, skuqje, mahisje, ënjtje në gjinj apo rreth tyre. Rrudhosje apo gropëzim të lëkurës së gjirit. Njëri gji është më i ulët se tjetri në mënyrë të pazakontë. Tërheqje nga brenda e thithave të gjirit ose rrjedhje lëngu apo gjaku prej tyre. Dhe çdo gjë tjetër që nuk i duket normale

Por, jo të gjitha gjëndrat që mund të dalin në gji janë kancer. Megjithatë, pa frikë apo ankth, gruaja duhet drejtuar sa më shpejt tek mjeku, nëse vë re ndonjë ndryshim jo normal tek gjinjtë. Vetëm mjeku mund të bëjë dallimin.

Vetëkontrolli

Çdo grua duhet të përpiqet ta bëjë zakon bërjen e vetëkontrollit të gjirit një herë në muaj. Vetëkontrolli i gjirit zgjat vetëm pak minuta. Nuk kushton fare, por të mbron jetën. Vetëkontrolli i gjirit është vetëm një pjesë e kujdesit për gjirin. Ka edhe mënyra të tjera, të cilat kapin në faza shumë më të hershme kancerin e gjirit, siç është mamografia.

Mamografia

Mamografia është një lloj radiografie e gjirit, gjatë të cilës gjiri vendoset midis dy pjatave plastike. Mamografia e kap kancerin e gjirit shumë herët, atëherë kur ndryshimet nuk mund të shihen me sy apo të preken me dorë. Mamografia mund ta dallojë kancerin e gjirit rreth dy vjet para shfaqjes së shenjave, kur ka akoma shanse për t’u trajtuar me sukses. Gati gjysma e kancerëve të gjirit, që arrijnë të kapen nga mamografia, janë akoma të vegjël dhe mund të trajtohen lehtë (pa hequr gjithë gjirin, pa lënë shenjë e mbi të gjitha pa rrezikuar jetën).