Këto shenja tregojnë se jeni të ndjeshëm ndaj glutenit

Gluteni quhet një vrasës i heshtur sepse mund të shkaktojë dëme kronike në të gjithë trupin. Ndonjëherë pacienti është madje i vetëdijshëm për pasojat e konsumimit të glutenit. Pra, më mirë duhet të kontrolloni nëse trupi juaj ka intolerancë ndaj glutenit.

Probleme me traktin gastrointestinal

Simptomat shoqërohen kryesisht me zorrët: diarre, dhimbje barku dhe madje edhe kapsllëk. Njerëzit shpesh i shoqërojnë këto simptoma me sëmundje të tjera. Dhe pacientët diagnostikohen gabimisht me sindromën e zorrës së irrituar (IBS). Studimet konfirmojnë se 10-15% e popullsisë botërore vuan nga IBS. Por kjo diagnozë mund të çojë tek njerëzit me ndjeshmëri ndaj glutenit që nuk marrin trajtimin e duhur në mënyrë që simptomat të zhduken.

Ndryshime të pashpjegueshme të peshës

Intoleranca e glutenit mund të çojë në humbje peshe dhe shtim të peshës pa ndonjë arsye të dukshme. Kjo ndodh për shkak të proceseve inflamatore në nivelin qelizor dhe çrregullimeve metabolike. Një ndryshim i papritur i peshës mund të shoqërojë sëmundje të tjera të pakëndshme. Por mund të jetë e lidhur me intolerancën e glutenit, nëse shoqërohet me simptoma të tjera të keqpërdorimit.

Mosbalancimi hormonal

Ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis intolerancës së glutenit dhe çrregullimeve hormonale të cilat mund të ndodhin si një cikël i parregullt menstrual, luhatjet e papritura të peshës, dhe çrregullimet e gjumit. Dështimet hormonale të shkaktuara nga intoleranca e glutenit mund të amplifikohen shumë herë gjatë pubertetit, shtatëzënësisë dhe menopauzës. Mbani në mend se këto simptoma njihen kryesisht tek gratë.

Probleme me sistemin nervor qendror: Gluteni rrit inflamacionin dhe përshkueshmërinë e zorrëve. Si rezultat, simptomat e ndjeshmërisë ndaj glutenit mund të përfshijnë probleme me përqendrimin, depresionin, ankthin, pagjumësinë dhe lodhjen. Disa njerëz me intolerancë ndaj glutenit përjetojnë nervozizëm dhe ndjenja se humbasin lehtësisht mënyrën e të menduarit dhe kanë përqendrim të dobët.

Problemet me lëkurën dhe thonjtë: Simptomat përfshijnë kruajtje dhe skuqje që mund të shfaqen në duar, në fytyrë, në mollaqe, në bërryla dhe në fijet e flokëve. Një simptomë tjetër është thonjtë e dobësuar dhe të brishtë.

Çfarë është ADHD?

ADHD nënkupton çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes. Është gjendje mjekësore. Një person me ADHD ka dallime në zhvillimin e trurit dhe aktivitetin e trurit që ndikojnë në vëmendjen, aftësinë për t’u ulur akoma dhe vetëkontrollin. ADHD mund të prekë një fëmijë në shkollë, në shtëpi dhe në miqësi.

Një çrregullim tjetër që mund të shoqërohet me intolerancën e glutenit është çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes. ADHD mund të shfaqet si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Njerëzit me këtë çrregullim kanë një hapësirë ​​të shkurtër vëmendjeje dhe probleme me vetëkontrollin. Një dietë pa gluten mund të ndihmojë në uljen e simptomave të ADHD.

Gjendje e dobët e dhëmbëve: Në rastin e intolerancës së glutenit, përthithja e elementeve dhe mineraleve të nevojshme në zorrë është e dëmtuar. Kjo vlen edhe për kalciumin. Rezultati mund të jetë problem me dhëmbët dhe zgavrën me gojë: prishja e dhëmbëve, zgavrat dhe ulcerat e zgavrës së mukozës. Nëse kujdeseni mirë për dhëmbët, por ende vëreni disa çështje, shkaku mund të jetë për shkak të konsumimit tuaj të glutenit.