Bëjeni këtë menjëherë nëse fëmijës i mbet në fyt diçka dhe i zihet fryma

Po sikur fëmijës tuaj t’i merret fryma dhe të rrezikojë të mbytet? Si mund ta ndihmoni atë? Mësimet fillestare për aftësitë e ndihmës së parë u zhvilluan në shekullin e 19-të, por pak prej nesh mund të thotë me siguri se dinë se si t’i aplikojë këto teknika në mënyrë efektive.

Përkundër faktit se fëmijët janë më shpesh nën mbikëqyrjen e të rriturve, një objekt çfarëdo mund të hyjë në fyt lehtësisht. Përgatitja e ndihmës së parë është një aftësi e veçantë që të gjithë mund të mësojnë dhe duhet ta bëjnë.

Ja se si duhet të veproni nëse përballeni me një situatë si kjo:

Si ta kuptoni nëse fëmija po rrezikon të mbytet?

Ka shenja të ndryshme të mbytjes

 • – Nëse një fëmijë merr frymë, por edhe kollitet, kjo do të thotë se ka një mbivendosje të pjesshme të rrugëve të frymëmarrjes. Ai ose ajo duhet të vazhdojë të kollitet për të larguar objektin e ngecur.
 • – Vjellja është gjithashtu e mundur për shkak të reflekseve të trupit të shkaktuara nga një objekt i huaj në laring. Këto reagime natyrale të trupit do të ndihmojnë në pastrimin e fytit të fëmijës pa ndërhyrje ose teknika të veçanta.
 • – Faza e vështirë e gulçimit është tjetër gjë. Nëse një fëmijë papritmas ndalon kollitjen, bërtitjen ose bërjen e ndonjë tingulli tjetër, kjo do të thotë se diçka ka bllokuar rrugët e frymëmarrjes. Tingujt e shurdhët ose hapja pa zë e gojës mund të tregojnë gjithashtu mbytje.
 • – Ndryshimi i menjëhershëm i lëkurës në kaltëroshe ose të kuqe të ndritshme, paaftësia për të marrë frymë dhe jargëzimi i vazhdueshëm janë të gjitha shenja të qarta që personi po mbytet. Në disa raste, humbja e vetëdijes mund të ndodhë.
 • – Për të ndihmuar fëmijën, duhet të qetësoheni dhe menjëherë të telefononi një ambulancë. Filloni të bëni procedurën e shpëtimit para mbërritjes së mjekut.

Mos u përpiqni ta arrini objektin e ngecur me duart tuaja. Kjo mund të kontribuojë në një depërtim më të thellë të objektit të huaj në traktin respirator. Hiqeni objektin nga goja vetëm nëse mund ta shihni atë.

Fëmijët deri në 1 vjeç

Më shpesh në foshnjëri, foshnjeve ju ngec ushqimi në fyt ose kur ju kthehet prapa. Rreziku që fëmija të asfiksohet dhe të fillojë të mbytet ndodh kur ata janë shumë të uritur për shkak të ndërprerjeve të zgjatura në ushqim, ata janë në një pozicion të gabuar ose nëna ka shumë qumësht që foshnja nuk mund të gëlltisë mjaftueshëm shpejt.

Kjo mund të ndodhë edhe kur ushqimi është i copëtuar keq dhe përmban pjesë të mëdha. Ka disa metoda që do të ndihmojnë për të shpëtuar jetën e fëmijës suaj në një situatë si kjo.

 • – Mbajeni fëmijën në krahun tuaj me barkun e tyre drejtuar poshtë dhe tundni kokën e fëmijës në rënie. Goditeni lehtas 5 herë në mes të shpatullave me dorën tjetër. Bëjeni sikur po përpiqeni të zhvendosni një objekt të ngecur në gojë.
 • – Vendoseni fëmijën në shpinë, në mënyrë që koka të jetë nën tërë trupin. Shtypni me gishtat e mesit dhe gishtin tregues 5 herë nën kafazin e brinjës.

Fëmijët mbi 1-vjeç

Për fëmijët mbi 1-vjeç, ju duhet të kryeni procedura të ndryshme shpëtimi.

– Përdorni dorën si mbështetje, në mënyrë që fëmija të lëkundet përpara. Goditeni fëmijën midis shpatullave me shputën e dorës që keni lirë. Goditeni mesatarisht fort 5 herë.

– Kthejeni fëmijën në shpinë dhe kapeni belin e tyre me të dy duart. Formojeni njërën dorën grusht dhe vendoseni dorën tjetër mbi të. Shtypeni fort 5 herë nga poshtë në pikën e vendosur nën gjoks (mes brinjëve dhe kërthizës). Përsëriteni derisa të dalë objekti i ngecur.

– Nëse fëmija është i shtrirë dhe nuk ka mundësi të ngrihet, ju duhet të veproni ndryshe. Vendoseni fëmijën në shpinë dhe uluni në gjunjë. Vendosni duart tuaja njëra mbi tjetrën dhe shtypeni fort nën gjoks me pëllëmbët e poshtme në lëvizje rrëshqitëse drejt kokës.

Përsëriteni derisa objekti të lirojë fytin

– Nëse frymëmarrja e fëmijës nuk është rregulluar ose ai ka humbur ndjenjat pas heqjes së objektit të ngecur, ju duhet t’u jepni atyre frymëmarrje artificiale dhe masazh indirekt të zemrës.

Mos harroni se këto teknika ndryshojnë për foshnjat dhe fëmijët më të mëdhenj.

Si ta parandaloni mbytjen e fëmijës

Për të minimizuar rrezikun e mbytjes së fëmijës tuaj, ju mund të kryeni këto veprime të thjeshta:

 • – Mbajeni nën vëzhgim fëmijën tuaj për t’u siguruar që nuk i vënë të gjitha llojet e gjërave të vogla në gojë.
 • – Mos lejoni që ata të luajnë me lodra që përmbajnë pjesë të vogla.
 • – Jepuni atyre fruta dhe kokrra pa fara.
 • – Grijeni ushqimin tërësisht.
 • – Shpjegojani fëmijës se ai ose ajo nuk duhet të qeshë dhe të flasë gjatë ngrënies.
 • – Mësojeni fëmijën tuaj që të mos fusë shumë ushqime në gojë përnjëherësh.
 • – Mos i ushqeni me forcë. Ata do të fillojnë të largohen dhe kjo do të rrisë rrezikun e mbytjes.
 • – Mos lejoni që fëmija juaj të hajë dhe të pijë gjatë ecjes ose gjatë lëvizjes në automjete.
 • – Mos e hutoni fëmijën gjatë ngrënies.
 • – Sigurohuni që ata të mos fusin kapakët e lapsave dhe bojërave në gojë ndërsa vizatojnë.

Edhe të rriturit po ashtu mund të rrezikojnë të mbyten por duke ndjekur këto rregulla të thjeshta, ju do ta mbroni fëmijën tuaj në mënyrë efektive.

Ne shpresojmë që ju kurrë nuk do të duhet t’i përdorni këto procedura shpëtimi, por megjithatë, është shumë e rëndësishme t’i dini ato.