E vërteton shkenca, gudulisja e fëmijëve është shumë e dëmshme

Gudulisjet e fëmijës mund të jenë më shumë të dëmshme se sa të mira. Ndërsa shumë prej nesh do të ngrysen kur t’u sugjerohet kjo, një studim tregon se vetëm 32% e të anketuarve raportuan se po kënaqeshin duke u gudulisur me 32% duke dhënë përgjigje neutrale dhe 36% duke thënë se ata nuk i pëlqenin.

Duke analizuar hulumtime të ndryshme të kryera mbi këtë temë, ne dëshirojmë të shpjegojmë pse duhet ta anashkalojmë gudulisjen dhe të gjejmë një mënyrë tjetër për t’u argëtuar,

ndoshta duke bërë një shaka ose duke luajtur së bashku është një ide më e mirë.

Vetëm për shkak se një fëmijë qesh nuk do të thotë se ata janë duke e shijuar gudulisjen

Fëmijët, sidomos ata të vështirit, nuk mund të ndalojnë së qeshuri kur janë duke u gudulisur, edhe nëse e urrejnë atë gjë. Ky qeshje refleksive u jep prindërve iluzionin se fëmija është në të vërtetë duke e shijuar atë edhe nëse jo në të vërtetë.

Në një studim të kryer në Universitetin e Kalifornisë në vitin 1997, shkencëtarët zbuluan se gudulisja nuk krijon të njëjtat ndjenja të lumtura që krijohen kur një person qesh me një shaka. Gudulisja krijon vetëm një iluzion të jashtëm.

Gudulisja është një mënyrë për të vendosur dominimin

Një person që guduliset humbet vetëkontrollin. Lufta për të fituar kontroll mund të jetë poshtëruese për fëmijën dhe mund të lërë kujtime të pakëndshme. Kur të rriturit gudulisin fëmijët, ata më së shumti e kanë në formë argëtimi, por kjo nuk do të thotë se rezultati nuk do të jetë i dëmshëm.

Sipas Dr. Richard Alexander, Profesor i Biologjisë Evolucioniste në Universitetin e Miçiganit, gudulisja mund të jetë shumë mirë një formë mbizotërimi dhe qeshja që vijon është një mënyrë evolucionare për të treguar nënshtrimin.

Gudulisja është përdorur me breza për të torturuar njerëzit

Gudulisja prej kohësh është përdorur si një mënyrë e torture. Gjatë dinastisë Han në Kinë, gudulisja ishte një mënyrë për të torturuar fisnikërinë pasi nuk linte asnjë shenjë dhe viktima mund të shërohej relativisht lehtë dhe shpejt. Ishte gjithashtu popullore në Japoni, ku ata madje krijuan një fjalë të veçantë për të: kusuguri-zeme, që do të thotë “gudulisje e pamëshirshme”.

Vernon R. Wiehe nga Universiteti i Kentakit studioi 150 të rritur të cilët u abuzuan nga vëllezërit e motrat e tyre gjatë fëmijërisë. Shumë nga subjektet e studimit raportuan se ishin gudulisur si një lloj abuzimi fizik. Studimi arriti në përfundimin se gudulisja mund të shkaktojë reaksione ekstreme fiziologjike tek viktima të tilla si të vjella dhe humbje të vetëdijes për shkak të pamundësisë për të marrë frymë.

Fëmija mund të mos jetë në gjendje t’ju thotë të ndaleni

Gudulisja mund të shkaktojë përzierje të qeshura të pakontrollueshme që janë të vështira për t’u ndalur. Qeshja e shkaktuar nga gudulisja e vazhdueshme mund të arrijë një pikë ku personi nuk mund të marrë më frymë siç duhet dhe as nuk mund të thonë se janë në një situatë të vështirë. Diçka që filloi si “argëtim” mund të shkaktojë komplikacione serioze mjekësore.

Gudulisja mund të shkaktojë probleme të besimit gjatë gjithë jetës

Sipas Dr Alexander, gudulisja kundër vullnetit të dikujt mund të shkaktojë “dhimbje të madhe mendore”. Ndonjëherë kjo dhembje mund të zgjasë për një jetë.

Patty Wipfler, themeluesi dhe drejtori i Organizatës Hand-in-Hand thotë se nga përvoja e saj e gudulisjes gjatë fëmijërisë është një shkak për sfidat emocionale edhe në moshë të rritur.

Ajo shkruan: “Në vitet e mia të shumta të dëgjimit të të rriturve duke folur për sfidat emocionale të jetës së tyre si fëmijë, gudulisja del dhe herë pas here si përvojë që ka qenë lënduese.”

Ajo thotë se trauma mund të çojë në një situatë kur personi i prekur nuk mund të pushojë kur të tjerët janë në afërsi të tyre, ata ndjehen të pasigurt, madje edhe kur flenë pranë një partneri të besuar dhe janë vazhdimisht duke u mbrojtur në çdo kohë nga prekja rastësore midis tyre dhe dikujt që e duan.