Ky grup i gjakut përballon çdo sëmundje

A varet jetëgjatësia e njeriut nga grupi i gjakut që ka?

Kërkuesit kanë vërtetuar që llojet e grupeve të gjakut mund të ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm të njeriut.

Shkencëtarët kanë treguar se njerëzit që kanë një grup gjaku janë më pak të qëndrueshëm ndaj malaries se njerëzve me lloje të tjera të gjakut, kështu që mund të thuhet se lloji i gjakut A është më i ‘dobët’ se të tjerët.

Grupi i gjakut B dhe AB janë disi më rezistentë, ndërsa grupi i gjakut 0 është “kampion”!

Njerëzit me grupin A të gjakut kanë më shumë rrezik ndaj infeksioneve mikrobiale dhe janë më fertilë.

Një studim tjetër tregoi se grupet AB dhe B kanë më tepër gjasa të zhvillimit të kancerit në pankreas.

Por cili grup gjaku është më rezistenti?

Studimet afatgjata kanë treguar se tipi i gjakut 0 mbizotëron mbi llojet e tjera të gjakut.

Është vërtetuar se njerëzit që kanë grupin e gjakut 0 kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare, si dhe goditjeve në zemër dhe sulmit në zemër, ata rrallë vuajnë nga sëmundjet e lidhura me kujtesën dhe kushtet shëndetësore dhe disa lloje të kancerit, si pankreasit dhe kanceri i stomakut.

Për shkak se trupi është më rezistent ndaj sëmundjeve, njerëzit me grupin e gjakut 0 jetojnë më gjatë.

Një nga arsyet pse është vërtetuar se grupi i gjakut 0 është më i shëndetshmi, është sepse ky lloj i gjakut përmban më pak molekula që mund të shkaktojnë koagulimin e gjakut, pasi sulmet në zemër dhe goditja shpesh shkaktohen nga koagulimi i gjakut.

Përveç kësaj, ajo që është e mirë për zemrën është gjithashtu e mirë për trurin.

Shumë faktorë rreziku që shkaktojnë sëmundje kardiovaskulare janë gjithashtu faktorë rreziku të sëmundjes mendore.

Për shembull, dihet se nivelet e larta të kolesterolit dhe diabeti mund të shkaktojnë sëmundje kardiovaskulare, por ato gjithashtu lidhen me demencën dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Pse duhet të dini grupin tuaj të gjakut

Një nga arsyet kryesore se pse duhet të dini grupin tuaj të gjakut është nevoja për gjak në raste emergjente.

Shumica e spitaleve mund të gjejnë gjak shumë shpejtë, mirëpo nëse keni grup të rrallë të gjakut mund të ju marrë orë apo ditë të gjendet gjaku i nevojshëm.

Nëse keni grup të rrallë të gjakut, mund ta ruani për përdorim të ardhshëm

Të gjeni grupin tuaj të gjakut duhet të caktoni termin tek mjeku, të porosisni test për në shtëpi apo të dhuroni gjak( ku edhe ua tregojnë grupin e gjakut).

Mund të shpëtoni jetën e dikujt

Raste emergjente ndodhin çdo ditë, në çdo vend dhe në çdo kohë.

Ju nëse ju jeni me grup gjaku që është dhurues për të gjitha grupet tjera apo edhe për vetë grupin tuaj si psh. grupi O atëherë me të marrë lajmin apo me të parë kërkesën për ndihmë ju do jeni prej atyre që e dini se çfarë grupi gjaku keni dhe kështu mjafton vetëm të keni vullnetin për të ndihmuar pra dhuruar.