Numri i orëve që duhet të flini sipas moshës tuaj

Ashtu si dieta, gjumi është thelbësor që trupi të funksionojë siç duhet. Ky moment i pushimit lejon që trupi të pushojë dhe të rimbushë bateritë e tij, që të jenë gati për t’u përballur me një ditë të re.

Kështu, është e rëndësishme që të bëni gjumë të mjaftueshëm për të shijuar përfitimet e shumta të gjumit. Por sa orë duhet të flini çdo natë? Kur mund të flasim për gjumin e tepërt dhe cilat janë efektet e tij në shëndet? Një gjumë i mirë i natës është thelbësor për pushimin e trupit tonë dhe gjithashtu ka disa përfitime shëndetësore. Por çfarë kuptojmë saktësisht nga gjumi i një nate të mirë?

Në përgjithësi rekomandohet të merrni të paktën 7 orë gjumë për një natë dhe në mënyrë ideale 8 ose 9 orë. Sidoqoftë, duhet të dini se nuk jemi të gjithë njësoj kur bëhet fjalë për gjumin . Ndërsa disa zgjohen të ndjehen mirë pas një gjumë natë 5-orëshe, të tjerët e kalojnë ditën duke bërë zhurmë sepse flinin një orë pas orarit të tyre të zakonshëm!

Në këtë kontekst, Fondacioni Kombëtar i Gjumit (NSF) kreu një studim me qëllim të identifikimit të numrit të orëve të gjumit të përshtatur për secilin person. Për ta bërë këtë, 18 studiues të këtij entiteti analizuan 300 botime shkencore dhe nxorën një grafik që tregon vëllimin për orë të gjumit që plotëson nevojat e secilit person. Padyshim që të sapolindurit vijnë së pari me një nevojë për 14 deri në 17 orë gjumë, e ndjekur nga foshnjat që duhet të flenë midis 12 dhe 3 orë. Fëmijët nga 1 deri në 2 vjeç: 11 e mëngjesit deri në 2 pasdite. Fëmijët midis 3 dhe 5 vjeç: 10 e mëngjesit deri në 1 pas dite. Fëmijët midis 9 dhe 13 vjeç: 9 deri në 11 orë Adoleshentët: 8 deri në 10 orë Të rriturit e rinj midis 18 dhe 25 vjeç dhe të rriturit: 7 deri në 9 orë Të moshuarit (mbi 65 vjeç): 7 deri në 8 orë.

Prandaj është e rëndësishme të respektohet kjo statut dhe të gjumit të mjaftueshëm për të parandaluar problemet që lidhen me mungesën e gjumit. Kini kujdes, sidoqoftë, ndaj gjumit të tepërt ose hipersomnisë.Ky çrregullim i gjumit, i cili manifestohet në gjumë të tepërt, domethënë më shumë se 10 orë në natë dhe përgjumje gjatë ditës, mund të ketë efekte në shëndet.

Pasojat e hipersomnisë: Gjumi i tepërt mund të ketë pasoja pak a shumë serioze për shëndetin.

E keqja e dytë:

Mjekët këshillojnë që të mos flini më shumë sesa duhet dhe të mbani aktivitet të rregullt fizik për të parandaluar problemet e shpinës.

Trashje:

Gjumi i tepërt dhe i tepërt mund të ndikojë në metabolizmin dhe të shkaktojë shtim në peshë, i cili përfundimisht mund të çojë në mbipesha.

Diabeti:

Sipas një studimi të Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve të më shumë se 50,000 burrave dhe grave mbi moshën 45 vjeç, gjumi i një nate të shkurtër është i lidhur me rrezikun e lartë të sëmundjes kronike. Ky është edhe rasti i “gjumit të gjatë” i cili mund të rrisë rrezikun nga diabeti dhe mbipesha.

Depresioni:

Depresioni mund të jetë edhe shkaku i hipersomnisë dhe gjithashtu pasoja e tij. Kjo për shkak se njerëzit me depresion kanë tendencë të flenë shumë, gjë që e bën çështjen e tyre më keq. Prandaj, ata hyjnë në një rreth të mbrapshtë, gjë që i pengon ata të dalin nga gjendja e tyre në depresion.

Dhimbje koke:

Gjumi i tepërt mund të shkaktojë dhimbje koke, dhe jo vetëm te njerëzit që shpesh janë të prirur për migrene. Në të vërtetë, është mjaft e zakonshme të zgjoheni me dhimbje koke pasi të keni bërë një sy gjumë të gjatë ose pas një gjumi të gjatë të natës.

Rreziqet kardiovaskulare:

Hulumtimet që tregojnë të dhëna nga studimi i Shëndetit të infermierëve mbi më shumë se 71,000 gra zbuluan se shumë gjumë lidhen me rrezikun më të lartë të sëmundjes koronare të zemrës. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se gjumi shumë i shkurtër ose shumë i gjatë mund të dyfishojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.