Qe pse kur e prekim dikë na zë rryma

Kjo është arsyeja pse krijohet elektricitet kur takohemi me dikë.

Kush e di sa herë do të keni marrë një lloj rrufeje pasi keni prekur një person. A keni menduar ndonjëherë pse?

Epo, mund të ndodhë dhe jo aq rrallë që trupi i njeriut të shfaqë rryma të energjisë elektrike statike të padukshme për syrin, të cilat janë rezultat i një ndryshimi potencial që ekziston.

Çfarë do të thotë kjo? Për ta kuptuar këtë shumë më mirë, duhet ta ‘vemë’ në punë shkencën. Sipas studimeve, trupat tanë të cilët e kalojnë energjinë, ndonjëherë e akumulojnë atë.

Rrjedhimisht, kur prekim dikë që është pak a shumë i ngarkuar sa ne nga pikëpamja elektrostatike, në momentin e kontaktit ndodh një transferim i ngarkesave elektrike, që synojnë pikërisht balancimin e ngarkesës ndërmjet dy trupave

Pse disa njerëz janë më “elektrikë” se të tjerët?

Por pse disa njerëz kanë energji elektrike statike më shumë se të tjerët? Pra, le të themi se kjo është e lidhur me një sërë faktorësh, para së gjithash ndaj zakoneve. Nëse për shembull personi në fjalë ka qilima në shtëpi ose nëse lëkura e tij është më e thatë, do të ketë më shumë gjasa që ato të jenë shkak për krijimin e shkëndijave më të forta elektrike.

Nëse një person është më elektrik se tjetri varet nga veshja: rrobat prej najloni dhe poliestër favorizojnë këtë fenomen të bezdisshëm, kështu që do të ishte më mirë të zgjidhni fibra natyrale. Ekspertët këshillojnë që këta persona të konsumojnë fruta dhe perime dhe të reduktojnë konsumin e produkteve të qumështit.