Nëse keni gungë pas veshit, në qafë ose krahë, duhet ta dini këtë

Gungat në qafë ose prapa veshëve janë një problem mjaft i zakonshëm. Mënyra se si reagojmë ndaj këtij problemi ndryshon. Dikush nuk i kushton kujdes fare, por dikush brengoset dhe shqetësohet shumë për këtë.

Në disa raste, këto gunga shkaktohen nga aknet ose lipomat dhe nuk janë të rrezikshme. Por ka raste kur gungat në qafë dhe vesh mund të jenë shenjë e problemeve serioze shëndetësore. Ne në pergatit.com kemi studiuar arsyet më të zakonshme pse këto gunga shfaqen në qafë dhe vesh, dhe këto janë gjërat që duhet t’i dini nëse vëreni këto gunga në këto pjesë të trupit.

Duhet t’i kontrolloni gungat për qeliza kancerogjene

Gungat në qafë mund të shkaktohen nga kanceri nasofaringal (NPC) duke u përhapur në nyjet limfatike në qafë. Këto gunga zakonisht nuk janë të dhimbshme, por nuk duhet të injorohen. Simptomat tjera të NPC mund të përfshijnë dëgjim të dëmtuar, bllokime të hundës, shikim i turbullt, dhimbje të fytyrës, mpirje ose dhimbje koke. Edhe nëse nuk i keni këto simptoma por vetëm gunga në qafë, është mirë ta vizitoni mjekun në mënyrë që t’i përjashtoni rastet më të rënda.

Gungat prapa veshëve mund të shoqërohen me disa lloje të kancerit, si kancer të lëkurës, për shembull, ose mund të shkaktohen nga tumoret beninje. Që të dyja llojet e gungave, beninje dhe malinje, mund të jenë pa dhimbje dhe të rriten me kohën ose të mbesin njëjtë. Pa marrë parasysh çfarë madhësie është gunga, konsultohuni me mjekun që të kuptoni se çfarë është në të vërtetë ajo gungë dhe trajtoheni atë ose hiqeni, transmeton pergatit.com.

Kontrollojeni sistemin limfatik

Kur sistemi limfatik prishet, nyjet limfatike bëhen të zgjeruara dhe të fryra. Kjo gjendje shëndetësore njihet si limfadenopati. Sistemi ynë limfatik përbëhet nga anijet limfatike dhe qindra nyje limfatike që filtrojnë bakteret dhe toksinat e tjera nga trupat tanë, duke i kapur dhe shkatërruar ato.

Limfadenopatia mund të shkaktojë zgjerim të nyjeve limfatike në pjesë të ndryshme të trupit, duke përfshirë qafën, zonën rreth veshëve dhe nën krahët. Nëse vini re se ndonjë nga nyjet limfatike janë zgjeruar dhe fryrë, është mirë të vizitoni një mjek pa marrë parasysh se ku ndodhet nyja e fryrë.

Nyjet limfatike të zgjeruara në qafë, nën krahë ose në ijë janë simptoma të zakonshme të Limfomës Hodkin, një lloj kanceri që fillon në qelizat e bardha të gjakut ose limfociteve. Simptoma të tjera të sëmundjes mund të përfshijnë djersitje natën, humbje peshe, ethe dhe një kollë të vazhdueshëm. Edhe pse në shumicën e rasteve nyjet limfatike të fryra mund të shkaktohen nga infeksioni, është mirë të mos e injoroni këtë simptomë dhe t’i kontrolloni nyjet sa më shpejt që të jetë e mundur. /pergatit.com